Question:

The passage given below is followed by four summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
The return to the tailor is the juxtaposition of three key things for the mindful Indian shopper. The first is the conscious shift away from the homogeneity of fast fashion, the idea of a hundred other people owning exactly the same Zara trench coat or H & M pleated skirt. The second is an actual understanding of the waste behind the fast fashion market, and wanting not to contribute to that anymore. The last is the shift toward customisation and fit—the idea of having imaginations brought to life and to have them fit exactly; without paying exorbitant rates for that bespoke tailoring. For the individual with a keen fashion sense and a genuine desire to move away from the waste and uniformity of fast fashion without paying the premium for it that indie brands would invariably demand, the tailor is the perfect crossover.

Show Hint

When summarising a passage, focus on the key actions and shifts discussed, and not on generalised statements.
Updated On: Dec 5, 2025
  • The mindful Indian shopper is shifting away from convenience and uniformity of clothing, and waste in fashion, to customisation and less exorbitantly priced clothing.
  • In the Indian retail market, people believe that expensive branded clothes are wasteful and, therefore, are returning to the neighbourhood tailor.
  • The mindful Indian shoppers are returning to the tailor with a genuine desire to wear clothes which are less expensive, fit them well and are yet fashionable.
  • All Indian shoppers are opting for customisation and a shift away from homogeneity over expensive clothing brands like Zara and H & M.
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is A

Solution and Explanation

Step 1: Understanding the Passage.
The passage talks about a shift in the Indian retail market where shoppers are moving away from fast fashion towards more customisation and mindful fashion choices.
Step 2: Analysis of Options.
- (1) is the correct answer as it captures the shift towards customisation and away from waste and uniformity in fashion.
- (2) focuses on expensive clothing but doesn't capture the essence of the mindful shopper's actions.
- (3) is a close option but doesn't fully capture the shift from uniformity to customisation.
- (4) generalises all shoppers, which is not accurate to the passage's focus on the mindful shopper.
Was this answer helpful?
0
0

Top Questions on Para Summary

View More Questions

Questions Asked in CAT exam

View More Questions