Comprehension

Over the course of the twentieth century, humans built, on average, one large dam a day, hulking structures of steel and concrete designed to control flooding, facilitate irrigation, and generate electricity. Dams were also lucrative contracts, large-scale employers, and the physical instantiation of a messianic drive to conquer territories and control nature. Some of the results of that drive were charismatic mega-infrastructure—the Hoover on the Colorado River or the Aswan on the Nile—but most of the tens of thousands of dams that dot the Earth’s landscape have drawn little attention. These are the smaller, though not inconsequential, barriers that today impede the flow of water on nearly two-thirds of the world’s large waterways. Chances are, what your map calls a “lake” is actually a reservoir, and that thin blue line that emerges from it once flowed very differently. 
Damming a river is always a partisan act. Even when explicit infrastructure goals—irrigation, flood control, electrification—were met, other consequences were significant and often deleterious. Across the world, river control displaced millions of people, threatening livelihoods, foodways, and cultures. In the western United States, dams were often an instrument of colonialism, used to dispossess Indigenous people and subsidize settler agriculture. And as dams slowed the flow of water, inhibited the movement of nutrients, and increased the amount of toxic algae and other parasites, they snuffed out entire river ecologies. Declining fish populations are the most evident effect, but dams also threaten a host of other animals—from birds and reptiles to fungi and plants—with extinction. Every major dam, then, is also a sacrifice zone, a place where lives, livelihoods, and ways of life are eliminated so that new sorts of landscapes can support water-intensive agriculture and cities that sprout downstream of new reservoirs.
Such sacrifices have been justified as offerings at the temples of modernity. Justified by—and for—whom, though? Over the course of the twentieth century, rarely were the costs and benefits weighed thoughtfully and decided democratically. As Kader Asmal, chair of the landmark 2000 World Commission on Dams, concluded, “There have been precious few, if any, comprehensive, independent analyses as to why dams came about, how dams perform over time, and whether we are getting a fair return from our 2 trillion Dollar investment.” A quarter-century later, Asmal’s words ring ever truer. A litany of dams built in the mid-twentieth century are approaching the end of their expected lives, with worrying prospects for their durability. Droughts, magnified and multiplied by the effects of climate change, have forced more and more to run below capacity. If ever there were a time to rethink the mania for dams, it would be now.
There is some evidence that a combination of opposition, alternative energy sources, and a lack of viable projects has slowed the construction of major dams. But a wave of recent and ongoing construction, from India and China to Ethiopia and Canada, continues to tilt the global balance firmly in favor of water impoundment.

Question: 1

What does the author wish to communicate by referring to the Hoover and Aswan dams in the first paragraph?

Show Hint

Pay attention to how the author relates smaller and larger examples to the same overarching concept.
Updated On: Dec 5, 2025
  • The Colorado and Nile rivers may be seen as thin blue lines on a map.
  • The designers and builders of these mega-structures were highly charismatic individuals.
  • The drive to control nature is evident not only in mega-infrastructures like the Hoover and Aswan dams, but in smaller dams as well.
  • By building dams like the Hoover and Aswan dams, large-scale employers became messianic figures.
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is C

Solution and Explanation

Step 1: Understanding the Passage.
The author highlights the large and small dams built as part of a larger drive to control nature, with reference to notable dams like Hoover and Aswan.
Step 2: Analysis of Options.
- (1) Talks about rivers as lines on maps, which is not the author's focus.
- (2) Mentions the charisma of the designers, which is irrelevant to the main point.
- (3) Correct answer: The author connects both large and small dams to the same goal of controlling nature.
- (4) Talks about the role of large employers, but the focus is more on the control of nature.
Was this answer helpful?
0
0
Question: 2

The word “instantiation” is used in the first paragraph. Which one of the following pairs of terms would be the best substitute for it in the context of its usage in the paragraph?

Show Hint

"Instantiation" often refers to the process of making something concrete or manifest.
Updated On: Dec 5, 2025
  • Exemplification and manifestation
  • Development and construction
  • Durability and timeliness
  • Concreteness and viability
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is A

Solution and Explanation

Step 1: Understanding the Passage.
The author uses the term "instantiation" to describe how the drive to control nature is made manifest through the building of dams.
Step 2: Analysis of Options.
- (1) Correct answer: "Instantiation" refers to how something is exemplified or made manifest, which fits the context.
- (2) Talks about construction and development, which doesn’t fit the meaning of "instantiation."
- (3) Focuses on time and durability, which doesn’t align with the context of exemplifying a concept.
- (4) Refers to substance, which isn't a good substitute for "instantiation" in this context.
Was this answer helpful?
0
0
Question: 3

All of the following statements may be considered valid inferences from the passage EXCEPT that:

Show Hint

Inferences should align directly with the passage's discussion and not introduce unsupported claims.
Updated On: Dec 5, 2025
  • Despite increasing evidence of opposition to dams as well as alternatives to them, they continue to be built.
  • Dam-building has proved to be an extremely costly enterprise that may not be justifiable.
  • Processes of colonisation have used dam-building to make people vacate their territories.
  • Smaller, though not inconsequential, dams are safer than large dam projects.
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is D

Solution and Explanation

Step 1: Understanding the Passage.
The passage mentions the dangers and costs associated with large dam projects, but it does not suggest that smaller dams are safer.
Step 2: Analysis of Options.
- (1) is supported by the passage, which mentions the continued construction of dams despite opposition.
- (2) is inferred from the passage’s focus on the costs of dam-building.
- (3) is directly mentioned in the passage regarding colonial practices.
- (4) is not supported, as the passage doesn't compare the safety of small vs. large dams.
Was this answer helpful?
0
0
Question: 4

Which one of the following sets of terms is closest to mapping the key arguments of the passage?

Show Hint

Focus on key thematic terms when mapping the main arguments of a passage.
Updated On: Dec 5, 2025
  • Mega-infrastructure – Sacrifice zone – Worshipping modernity – Water impoundment
  • Partisan act – Threatened livelihoods – Toxic algae – Quarter century
  • Lucrative contracts – Sacrifice zone – Expected lives – Global balance
  • Physical instantiation – Partisan act – Decided democratically – Alternative energy
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is A

Solution and Explanation

Step 1: Understanding the Passage.
The passage discusses the impact of large dam projects, referring to them as mega-infrastructure and sacrifice zones, where modernity is worshipped at the expense of the environment.
Step 2: Analysis of Options.
- (1) Correct answer: This set closely matches the terms used in the passage.
- (2) refers to consequences but doesn't fit the overall theme.
- (3) touches on certain aspects, but doesn’t fully capture the key terms.
- (4) focuses on alternatives and energy, which is less relevant to the main argument.
Was this answer helpful?
0
0

Top Questions on Reading Comprehension

View More Questions

Questions Asked in CAT exam

View More Questions