Comprehension
In Raisin in the Sun, Lorraine Hansberry does not reject integration or the economic and moral promise of the American dream; rather, she remains loyal to this dream while looking, realistically, at its incomplete realization. Once we recognize this dual vision, we can accept the play’s ironic nuances as deliberate social commentaries by Hansberry rather than as the “unintentional” irony that Bigsby attributes to the work.

Indeed, a curiously persistent refusal to credit Hansberry with a capacity for intentional irony has led some critics to interpret the play’s thematic conflicts as mere confusion, contradiction, or eclecticism. Isaacs, for example, cannot easily reconcile Hansberry’s intense concern for her race with her ideal of human reconciliation. But the play’s complex view of Black self-esteem and human solidarity as compatible is no more “contradictory” than 15 Du Bois’s famous, well-considered ideal of ethnic self-awareness coexisting with human unity, or Fanon’s emphasis on an ideal internationalism that also accommodates national identities and roles.
Question: 1

The author’s primary purpose in the passage is to 

Show Hint

When identifying the primary purpose, focus on the central argument the author makes, such as emphasizing unity or coherence.
Updated On: Oct 3, 2025
  • explain some critics’ refusal to consider Raisin in the Sun a deliberately ironic play 
     

  • suggest that ironic nuances ally Raisin in the Sun with Du Bois’s and Fanon’s writings 
     

  • analyze the fundamental dramatic conflicts in Raisin in the Sun
     

  • emphasize the inclusion of contradictory elements in Raisin in the Sun
     

  • affirm the thematic coherence underlying Raisin in the Sun
     

Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is

Solution and Explanation

Step 1: Understand the passage's goal. 
The passage discusses how the play's themes are consistent and unified. It explains that despite various interpretations, the work remains thematically coherent. 
Step 2: Analyze the options. 
- (A): The passage does not focus on explaining critics’ refusal but rather on the play’s underlying themes. 
- (B): While it mentions irony, the focus is more on the thematic unity rather than aligning it with Du Bois or Fanon. 
- (C): Fundamental conflicts are discussed, but the focus is on thematic coherence, not just conflicts. 
- (D): Emphasizing contradictory elements is not the main purpose, as the author advocates for understanding the overall thematic unity. 
- (E): This fits, as the author emphasizes the thematic coherence that unites the play’s complex elements. 
Step 3: Conclusion. 
The correct answer is (E). 
 

Was this answer helpful?
0
0
Question: 2

The author of the passage would probably consider which of the following judgments to be most similar to the reasoning of the critics described in the underlined and boldfaced sentence (lines 7-11)? 

Show Hint

Look for reasoning that makes unwarranted assumptions based on limited perspectives, as shown in the passage's example.
Updated On: Oct 3, 2025
  • The world is certainly flat; therefore, the person proposing to sail around it is unquestionably foolhardy.
  • Radioactivity cannot be directly perceived; therefore, a scientist could not possibly control it in a laboratory.
  • The painter of this picture could not intend it to be funny; therefore, its humor must result from a lack of skill.
  • Traditional social mores are beneficial to culture; therefore, anyone who deviates from them acts destructively.
  • Filmmakers who produce documentaries deal exclusively with facts; therefore, a filmmaker who reinterprets particular events is misleading us. 
     

Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is C

Solution and Explanation

Step 1: Understand the context. 
The underlined and boldfaced sentence describes a reasoning error made by critics, and the passage argues against over-simplified judgments. 
Step 2: Analyze the options. 
- (A): This judgment is a generalization but doesn’t reflect the reasoning described in the passage. 
- (B): Radioactivity and scientists are discussed but don’t match the same reasoning flaw. 
- (C): This fits as it involves a conclusion based on an assumption about the artist's intent, akin to critics dismissing layers of irony in the play. 
- (D): While it’s a generalization, it does not reflect the same kind of reasoning described. 
- (E): This also generalizes but doesn’t mirror the specific reasoning flaw identified. 
Step 3: Conclusion. 
The correct answer is (C). 
 

Was this answer helpful?
0
0
Question: 3

The five sentences in the passage are repeated below, in their original order, with each one assigned a letter. Select and indicate a sentence in the passage in which the author provides examples that reinforce an argument against a critical response cited earlier in the passage. 

Show Hint

When identifying counter-arguments, look for examples that directly challenge or address the claims made by critics or opposing viewpoints.
Updated On: Oct 3, 2025
  • In Raisin in the Sun, Lorraine Hansberry does not reject integration or the economic and moral promise of the American dream; rather, she remains loyal to this dream while looking, realistically, at its incomplete realization.
  • Once we recognize this dual vision, we can accept the play’s ironic nuances as deliberate social commentaries by Hansberry rather than as the “unintentional” irony that Bigsby attributes to the work.
  • Indeed, a curiously persistent refusal to credit Hansberry with a capacity for intentional irony has led some critics to interpret the play’s thematic conflicts as mere confusion, contradiction, or eclecticism.
  • Isaacs, for example, cannot easily reconcile Hansberry’s intense concern for her race with her ideal of human reconciliation.
  • But the play’s complex view of Black self-esteem and human solidarity as compatible is no more “contradictory” than Du Bois’s famous, well-considered ideal of ethnic self-awareness coexisting with human unity, or Fanon’s emphasis on an ideal internationalism that also accommodates national identities and roles. 
     

Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is

Solution and Explanation

Step 1: Identifying the critical response.
In the passage, the author challenges the idea that Hansberry's work presents a confused or contradictory view of race and reconciliation. The critical response, mentioned in sentence C, argues that some critics misinterpret the play as presenting confusion or contradiction in its thematic conflicts. Step 2: Finding the response that provides examples.
Sentence E provides examples that counter this criticism. It compares the play’s view of Black self-esteem and human solidarity to Du Bois’s and Fanon’s ideals, which are not seen as contradictory. By doing so, the author provides a strong example that supports the idea that Hansberry’s complex view is deliberate and coherent. 
Final Answer: \[ \boxed{\text{(E)}} \] 

Was this answer helpful?
0
0

Top Questions on Reading Comprehension

View More Questions

Questions Asked in GRE exam

View More Questions