Comprehension

Different sciences exhibit different science cultures and practices. For example, in astronomy, observation– until what is today called the new astronomy– had always been limited to what could be seen within the limits of optical light. Indeed, until early modernity the limits to optical light were also limits of what humans could immerse themselves with their limited and relative perceptual spectrum of human vision. With early modernity and the invention of lenses for optical instruments– telescopes– astronomers could begin to observe phenomena never seen before. Magnification and resolution began to allow what was previously imperceptible to be perceived– but within the familiar limits of optical vision.  Galileo, having learned of the Dutch invention of a telescope by Hans Lippershey, went on to build some hundred of his own, improving from the Dutch to nearly 30x telescopes– which turn out to be the limit of magnificational power without chromatic distortion. And it was with his own telescopes that he made the observations launching early modern astronomy (phases of Venus, satellites of Jupiter, etc.). Isaac Newton’s later improvement with reflecting telescopes expanded upon the magnification-resolution capacity of optical observation; and, from Newton to the twentieth century, improvement continued to the later very large array of light telescopes today– following the usual technological trajectory of “more-is-better” but still remaining within the limits of the light spectrum. Today’s astronomy has now had the benefit of some four centuries of optical telescope. The “new astronomy,” however, opens the full known electromagnetic spectrum to observation, beginning with the accidental discovery of radio astronomy early in the twentieth century, and leading today to the diverse variety of EMS telescopes which can explore the range from gamma to radio waves. Thus, astronomy, now outfitted with new instruments, “smart” adaptive optics, very large arrays, etc., illustrates one style of instrumentally embodied science– a technoscience. Of course astronomy, with the very recent exceptions of probes to solar system bodies (Moon, Mars, Venus, asteroids), remains largely a “receptive” science, dependent upon instrumentation which can detect and receive emissions.
Contemporary biology displays a quite different instrument array and, according to Evelyn Fox-Keller, also a different scientific culture. She cites her own experience, coming from mathematical physics into microbiology, and takes account of the distinctive instrumental culture in her Making Sense of Life (2002). Here, particularly with the development of biotechnology, instrumentation is far more interventional than in the astronomy case. 
Microscopic instrumentation can be and often is interventional in style: “gene-splicing” and other techniques of biotechnology, while still in their infancy, are clearly part of the interventional trajectory of biological instrumentation. Yet, in both disciplines, the sciences involved are today highly instrumentalized and could not progress successfully without constant improvements upon the respective instrumental trajectories. So, minimalistically, one may conclude that the sciences are technologically, instrumentally embodied. But the styles of embodiment differ, and perhaps the last of the scientific disciplines to move into such technical embodiment is mathematics, which only contemporary has come to rely more and more upon the computational machinery now in common use.

Question: 1

To which one of the following instruments would the characterisations of instruments in the passage be least applicable?

Show Hint

In understanding the use of instruments in scientific inquiry, consider their role in testing hypotheses or gathering data directly related to the subject matter.
Updated On: Dec 4, 2025
  • Milestone
  • Scalpel
  • Saxophone
  • Kitchen oven
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is A

Solution and Explanation

Step 1: Understanding the Passage:
The passage discusses different instruments in science, focusing on their role in scientific inquiry and their embodiment.
Step 2: Analyzing the Options:
- (1) The milestone does not fit with the instruments discussed in the passage, as it is more of a measure of progress than an active tool in scientific inquiry.
- (2) The scalpel is a tool used in scientific inquiry, especially in biology, fitting well within the context of the passage’s discussion.
- (3) The saxophone is not an instrument related to scientific inquiry, thus it fits within the context as an outlier.
- (4) The kitchen oven, though a tool, is not typically associated with scientific work, so it fits the passage’s notion of tools used in various disciplines.
Step 3: Conclusion:
Option (1) is the least applicable to the passage’s discussion of instruments used in scientific inquiry.
Was this answer helpful?
0
0
Question: 2

Which one of the following observations is a valid conclusion to draw from the statement that “the sciences involved are today highly instrumentalised and could not progress successfully without constant improvements upon the respective instrumental trajectories”?

Show Hint

Instrumental progress is crucial in scientific fields, as tools directly affect the capacity to make new discoveries and improve existing knowledge.
Updated On: Dec 4, 2025
  • In both astronomy and microbiology, progress has been the consequence of improvements in the instruments they use.
  • Highly instrumentalised work in the sciences has resulted in the progressive improvement of scientific constants.
  • The growth of scientific technologies has led to the embodiment of progress in the trajectories of improvement.
  • The use of instruments in scientific trajectories must be respected in order to see successful progress in them.
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is A

Solution and Explanation

Step 1: Understanding the Statement:
The passage discusses the instrumentalisation of science and how the development of better tools enables further progress in different fields of study.
Step 2: Analyzing the Options:
- (1) This statement is consistent with the passage’s emphasis that progress in both astronomy and microbiology is directly linked to improvements in the instruments used in those fields.
- (2) This statement does not align well with the passage, as the improvement of scientific constants is not discussed in relation to instrumental improvements.
- (3) This statement is not directly relevant to the conclusion drawn in the passage, as the focus is on the tools themselves rather than the embodiment of progress.
- (4) While this option seems logical, the passage focuses more on the consequences of improvements in tools rather than the importance of respecting them.
Step 3: Conclusion:
Option (1) best reflects the valid conclusion drawn from the passage.
Was this answer helpful?
0
0
Question: 3

None of the following statements, if true, contradicts the arguments in the passage EXCEPT:

Show Hint

Scientific progress often relies on the development of new technologies, and fields such as mathematics can develop new cultures of discovery with the help of computational machinery.
Updated On: Dec 4, 2025
  • Some scientific instruments may be classified as both receptive and interventional in their functions.
  • Isaac Newton’s discovery of gravity was accomplished without the help of instruments.
  • Like telescopes, microscopy has also sought to move beyond the visible spectrum to be able to detect objects that are invisible in that spectrum.
  • Because of the relatively recent entry of computational machinery in mathematics, the field is only now beginning to develop a scientific culture.
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is D

Solution and Explanation

Step 1: Understanding the Passage:
The passage highlights the importance of tools in advancing scientific progress, pointing to improvements in instruments such as telescopes and microscopes in astronomy and biology.
Step 2: Analyzing the Options:
- (1) This statement aligns with the passage, as some instruments serve both receptive and interventional roles in science.
- (2) This statement contradicts the passage, as Newton’s discovery of gravity was not done with instruments, but the passage emphasizes how tools are essential for progress.
- (3) This statement supports the passage, as it discusses how microscopy, like telescopes, has expanded its capabilities.
- (4) This statement highlights the recent development of computational machinery in mathematics, which is consistent with the passage's argument about the late arrival of technological advancements in some sciences.
Step 3: Conclusion:
Option (4) contradicts the passage, as it presents the idea that mathematics is just beginning to develop a scientific culture, which is at odds with the broader argument in the passage.
Was this answer helpful?
0
0
Question: 4

All of the following statements may be rejected as valid inferences from the passage EXCEPT:

Show Hint

When reading comprehension passages, identify the key distinctions the author makes between different concepts, such as the uses of instruments in scientific inquiry.
Updated On: Dec 4, 2025
  • The author distinguishes between the receptive and interventionist uses of instruments in the sciences by comparing astronomy and biology, respectively.
  • Interventionist instruments, or instruments that intervene directly in scientific inquiry, are different from embodied instruments, or instruments that embody scientific inquiry.
  • Isaac Newton’s experiments with reflecting telescopes were the earliest versions of the “new astronomy” referred to in the passage.
  • The advances in telescope made by Newton with reflecting telescopes allowed early modern astronomers to observe the phases of Venus and the satellites of Jupiter.
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is A

Solution and Explanation

Step 1: Understanding the Passage:
The passage contrasts the role of instruments in astronomy and biology, discussing the receptive and interventionist nature of scientific tools in these fields.
Step 2: Analyzing the Options:
- (1) This option aligns with the passage’s argument, as the author distinguishes between the uses of instruments in the two fields.
- (2) This statement is in line with the passage, which differentiates between instruments that intervene and those that embody scientific inquiry.
- (3) This statement contradicts the passage, as Newton’s telescopes are not described as the first of the new astronomy in the passage.
- (4) This statement is true but not directly mentioned in the passage.
Step 3: Conclusion:
Option (1) is the correct inference, as it best reflects the author’s distinction between the uses of instruments in different scientific fields.
Was this answer helpful?
0
0

Top Questions on Reading Comprehension

View More Questions

Questions Asked in CAT exam

View More Questions