Comprehension
About five hundred years ago, a town called Hamelin, in North Germany was over-run with rats. The rats were so big that they used to fight the dogs and kill the cats and bite the babies in the cradles. At last, all the people came to the town hall to see the Mayor who was the chairman of the town. They begged him to do something to rid them of the rats. The next day, the Mayor held a meeting. A tall man in queer long coat from heel to head entered the hall. He went up to the table and said, "I can rid your town of rats, if you pay me thousand pieces of gold." "We shall be glad to give you much more than that, to be rid of the rats," said the Mayor.
Question: 1

The town Hamelin was in

Show Hint

When answering comprehension questions, look for specific details mentioned in the passage to avoid misinterpretation.
Updated On: Oct 22, 2025
  • East Germany
  • West Germany
  • North Germany
  • South Germany
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is C

Solution and Explanation

The passage clearly states that Hamelin is in North Germany. Since this information is directly provided in the text, (C) is the correct answer.
Was this answer helpful?
0
0
Question: 2

A tall man in queer long coat demanded

Show Hint

Always take note of specific figures and amounts mentioned in the passage, as they are often key to answering such questions accurately.
Updated On: Oct 22, 2025
  • One thousand pieces of gold
  • Five hundred pieces of gold
  • Ten thousand pieces of gold
  • Five thousand pieces of gold
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is D

Solution and Explanation

As mentioned in the passage, the tall man requested five thousand pieces of gold as a reward for eliminating the rats from the town. Hence, the correct answer is (D).
Was this answer helpful?
0
0
Question: 3

Which word in the passage means ‘strange’?

Show Hint

Use context clues from surrounding words and sentences to determine the meaning of unfamiliar words.
Updated On: Oct 22, 2025
  • big
  • tall
  • queer
  • bite
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is C

Solution and Explanation

The passage describes the man’s long coat as "queer," which, in this context, means "strange" or "unusual." Therefore, the correct answer is (C).
Was this answer helpful?
0
0

Top Questions on Reading Comprehension

View More Questions