Question:

Mrs. Srivastava had to do some shopping. She gave instructions to the ayah about looking after the baby, and told the cook not to be late with the mid-day meal. Then she set out for the Pipalnagar market place, to make her customary tour of the cloth shops.

A large shady tamarind tree grew at one end of the bazaar, and it was here that Mrs. Srivastava found her friend Mrs. Bhushan sheltering from the heat. Mrs. Bhushan was fanning herself with a large handkerchief. She complained of the summer, which she affirmed, was definitely the hottest in the history of Pipalnagar. She then showed Mrs. Srivastava a sample of the cloth she was going to buy, and for five minutes they discussed its shade, texture and design. Having exhausted this topic, Mrs. Srivastava said, 'Do you know, my dear, that Seth Govind Ram's bank can't even pay its employees ? Only this morning I heard a complaint from their sweeper, who hasn't received his wages for over a month."

'Shocking!' remarked Mrs. Bhushan. 'If they can't pay the sweeper they must be in a bad way. None of the others could be getting paid either'.

She left Mrs. Srivastava at the tamarind tree and went in search of her husband, who was sitting in front of Kamal Kishore's photography shop, talking with the owner.
Write whether the following sentences are 'True' or 'False': 
(i) Mrs. Srivastava had to do some shopping. 
(ii) A large shady tamarind tree grew at one end of the bazaar. 
(iii) Mrs. Bhushan was fanning herself with a small handkerchief. 
(iv) Mrs. Srivastava's husband was sitting in front of Kamal Kishore's grocery shop. 
 

Show Hint

For True/False questions, locate the exact sentence or phrase in the passage that relates to the statement. Pay close attention to details like adjectives (e.g., small vs. large) and names, as these are often changed to test your reading comprehension.
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

Solution and Explanation

Step 1: Understanding the Question:
The task is to read the given statements and determine if they are true or false based on the information provided in the passage.
Step 2: Detailed Explanation:
(i) Mrs. Srivastava had to do some shopping.
- The very first sentence of the passage states, "Mrs. Srivastava had to do some shopping."
- This statement is directly supported by the text.
- Answer: True
(ii) A large shady tamarind tree grew at one end of the bazaar.
- The second paragraph begins with, "A large shady tamarind tree grew at one end of the bazaar..."
- This statement is also directly from the text.
- Answer: True
(iii) Mrs. Bhushan was fanning herself with a small handkerchief.
- The passage says, "Mrs. Bhushan was fanning herself with a large handkerchief."
- The statement claims the handkerchief was 'small', which contradicts the passage.
- Answer: False
(iv) Mrs. Srivastava's husband was sitting in front of Kamal Kishore's grocery shop.
- The last paragraph states, "She [Mrs. Bhushan] left Mrs. Srivastava... and went in search of her husband, who was sitting in front of Kamal Kishore's photography shop..."
- There are two errors in the statement: it was Mrs. Bhushan's husband, not Mrs. Srivastava's, and it was a photography shop, not a grocery shop.
- Answer: False
Was this answer helpful?
0
0

Top Questions on Reading Comprehension

View More Questions

Questions Asked in Maharashtra Class X Board exam

View More Questions