Comprehension

Now let us turn back to inquire whether sending our capital abroad, and consenting to be taxed to pay emigration fares to get rid of the women and men who are left without employment in consequence, is all that capitalism can do when our employers, who act for our capitalists in industrial affairs, and are more or less capitalists themselves in the earlier stages of capitalistic development, find that they can sell no more of their goods at a profit, or indeed at all, in their own country.
Clearly they cannot send abroad the capital they have already invested, because it has all been eaten up by the workers, leaving in its place factories and railways and mines and the like; and these cannot be packed into a ship’s hold and sent to Africa. It is only the freshly saved capital that can be sent out of the country. This, as we have seen, does go abroad in heaps of finished products. But the British land held by him on long lease, must, when once he has sold all the goods at home that his British customers can afford to buy, either shut up his works until the customers have worn out their stock of what they have bought, which would bankrupt him (for the landlord will not wait), or else sell his superfluous goods somewhere else; that is, he must send them abroad. Now it is not easy to send them to civilized countries, because they practise Protection, which means that they impose heavy taxes (customs duties) on foreign goods. Uncivilized countries, without Protection, and inhabited by natives to whom gaudy calicoes and cheap showy brassware are dazzling and delightful novelties, are the best places to make for at first.
But trade requires a settled government to put down the habit of plundering strangers. This is not a habit of simple tribes, who are often friendly and honest. It is what civilized men do where there is no law to restrain them. Until quite recent times it was extremely dangerous to be wrecked on our own coasts, as wrecking, which meant plundering wrecked ships and refraining from any officious efforts to save the lives of their crews, was a well-established business in many places on our shores. The Chinese still remember some astonishing outbursts of looting perpetrated by English ladies of high position, at moments when law was suspended and priceless works of art were to be had for the grabbing. When trading with aborigines begins with the visit of a single ship, the cannons and cutlasses carried may be quite sufficient to overawe the natives if they are troublesome. The real difficulty begins when so many ships come that a little trading station that white men grows up and attracts the white ne’er-do-wells and violent roughs who are always being squeezed out of civilization by the pressure of law and order. It is these riff-raff who turn the place into a sort of hell in which sooner or later missionaries are murdered and traders plundered. Their home governments are appealed to put a stop to this. A gunboat is sent out and inquiry made. The report after the inquiry is that there is nothing to be done but set up a civilized government, with a post office, police, troops and the navy in the offing. In short, the place is added to some civilized Empire. And the civilized taxpayer pays the bill without getting a farthing of the profits.
Of course the business does not stop there. The riff-raff who have created the emergency move out just beyond the boundary of the annexed territory, and are as great a nuisance as ever to the traders when they have exhausted the purchasing power of the included natives and push on after fresh customers. Again they call on their home government to civilize a further area; and so bit by bit the civilized Empire grows at the expense of the home taxpayers, without any intention or approval on their part, until at last although all their real patriotism is centred on their own people and confined to their own country, their own rulers, and their own religious faith; they find that the centre of their beloved realm has shifted to the other hemisphere. That is how we in the British Islands have found our centre moved from London to the Suez Canal, and are now in the position that out of every hundred of our fellow-subjects, in whose defence we are expected to shed the last drop of our blood, only 11 are whites or even Christians. In our bewilderment some of us declare that the Empire is a burden and a blunder, whilst others glory in it as a triumph. You and I need not argue with them just now, our point for the moment being that, whether blunder or glory, the British Empire was quite unintentional. What should have been undertaken only as a most carefully considered political development has been a series of commercial adventures thrust on us by capitalists forced by their own system to cater to foreign customers before their own country’s needs were one-tenth satisfied.

Question: 1

It may be inferred that the passage was written

Show Hint

Match historical context clues in the text with the answer choices.
Updated On: Aug 6, 2025
  • when Britain was still a colonial power.
  • when the author was in a bad mood.
  • when the author was working in the foreign service of Britain.
  • when the author’s country was overrun by the British.
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is A

Solution and Explanation

The passage discusses British colonial expansion, trade with uncivilized countries, and taxpayer-funded empire building.
This context clearly places it in the colonial era.
Thus, (a) is correct.
Was this answer helpful?
0
0
Question: 2

According to the author, the habit of plundering the strangers

Show Hint

Pay attention to the author's ironic contrasts between “civilized” and “uncivilized”.
Updated On: Aug 6, 2025
  • is usually not found in simple tribes but civilized people.
  • is usually found in the barbaric tribes of the uncivilized nations.
  • is a habit limited only to English ladies of high position.
  • is a usual habit with all white-skinned people.
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is A

Solution and Explanation

The author contrasts simple tribes—often friendly and honest—with civilized people who loot when unrestrained by law.
Thus, (a) is correct.
Was this answer helpful?
0
0
Question: 3

Which of the following does not come under the aegis of capital already invested?

Show Hint

Identify whether the option involves fixed capital or movable trade goods.
Updated On: Aug 6, 2025
  • Construction of factories
  • Development of a mine
  • Trade of finished products
  • All of the above
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is C

Solution and Explanation

Capital already invested is tied up in immovable assets like factories and mines, not in trading finished products.
Thus, (c) is correct.
Was this answer helpful?
0
0
Question: 4

Which of the following may be called the main complaint of the author?

Show Hint

Look for the central grievance repeated across the passage.
Updated On: Aug 6, 2025
  • The race of people he belongs to are looters and plunderers.
  • The capitalists are taking over the entire world.
  • It is a way of life for English ladies to loot and plunder.
  • The English taxpayer has to pay for the upkeep of territories he did not want.
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is D

Solution and Explanation

The passage repeatedly laments that empire expansion burdens taxpayers without their consent or benefit.
Thus, (d) is correct.
Was this answer helpful?
0
0
Question: 5

Why do the capitalistic traders prefer the uncivilized countries to the civilized ones?

Show Hint

Focus on explicit economic barriers described in the passage.
Updated On: Aug 6, 2025
  • Because they find it easier to rule them.
  • Because civilized countries would make them pay protection duties.
  • Because civilized countries would make their own goods.
  • Because uncivilized countries like the cheap and gaudy goods of bad quality all capitalists produce.
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is B

Solution and Explanation

The author states that civilized countries impose protection duties, making trade difficult, whereas uncivilized nations do not.
Thus, (b) is correct.
Was this answer helpful?
0
0
Question: 6

The word ‘officious’, in the context of the passage, means

Show Hint

Context often reveals whether a word’s meaning is positive or negative.
Updated On: Aug 6, 2025
  • self-important
  • official
  • rude
  • oafish
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is A

Solution and Explanation

In context, ‘officious’ refers to unwelcome, self-important interference, such as in rescuing ship crews.
Thus, (a) is correct.
Was this answer helpful?
0
0
Question: 7

According to the author, the main reason why capitalists go abroad to sell their goods is

Show Hint

Trace the cause-and-effect relationship outlined by the author.
Updated On: Aug 6, 2025
  • that they want to civilize the under developed countries of the world by giving them their goods.
  • that they have no place to sell their surplus goods some where in new markets.
  • that they want to rule new lands and selling goods is an excuse.
  • None of the above
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is B

Solution and Explanation

The author explains that once domestic markets are saturated, capitalists seek foreign markets to sell surplus goods.
Thus, (b) is correct.
Was this answer helpful?
0
0

Top Questions on Reading Comprehension

View More Questions