Comprehension

Marie was born in 1867 in Warsaw, Poland, where her father was a Professor of Physics. At an early age, she displayed a brilliant mind and a blithe personality. Her great exuberance for learning prompted her to continue with her studies after high school. She became disgruntled, however, when she learned that the university in Warsaw was closed to women. Determined to receive a higher education, she defiantly left Poland and in 1891 entered the Sorbonne, a French university, where she earned her master's degree and doctorate in physics.
Marie was fortunate to have studied at the Sorbonne with some of the greatest scientists of her day, one of whom was Pierre Curie. Marie and Pierre were married in 1895 and spent many productive years working together in the physics laboratory. A short time after they discovered radium, Pierre was killed by a horse-drawn wagon in 1906. Marie was stunned by this horrible misfortune and endured heartbreaking anguish. Despondently she recalled their close relationship and the joy that they had shared in scientific research. The fact that she had two young daughters to raise by herself greatly increased her distress.
Curie's feeling of desolation finally began to fade when she was asked to succeed her husband as a physics professor at the Sorbonne. She was the first woman to be given a professorship at the world-famous university. In 1911 she received the Nobel Prize in chemistry for isolating radium. Although Marie Curie eventually suffered a fatal illness from her long exposure to radium, she never became disillusioned about her work. Regardless of the consequences, she had dedicated herself to science and to revealing the mysteries of the physical world.

Question: 1

Marie had a bright mind and a ______ personality.

Updated On: Mar 5, 2025
  • Strong
  • lighthearted
  • Humorous
  • Strange
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is B

Solution and Explanation

The passage describes Marie as having a ”blithe personality,” which is synonymous with being lighthearted

Was this answer helpful?
0
0
Question: 2

When she learned that she could not attend the university in Warsaw, she felt _________.

Updated On: Mar 5, 2025
  • Hopeless
  • Annoyed
  • Depressed
  • Worried
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is B

Solution and Explanation

Marie became ”disgruntled” when she learned that the university in Warsaw was closed to women, which corresponds to feeling annoyed

Was this answer helpful?
0
0
Question: 3

Marie _________ by leaving Poland and travelling to France to enter the Sorbonne.

Updated On: Mar 5, 2025
  • Challenged authority
  • Showed intelligence
  • Behaved
  • Was distressed
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is A

Solution and Explanation

Marie defiantly left Poland to study in France, representing a challenge to the authority or norms that restricted her education.

Was this answer helpful?
0
0
Question: 4

_________ she remembered their joy together.

Updated On: Mar 5, 2025
  • Dejectedly
  • Worried
  • Tearfully
  • Happily
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is A

Solution and Explanation

Marie recalled their past joy together ”despondently,” which aligns with doing so dejectedly.

Was this answer helpful?
0
0
Question: 5

Her _________ began to fade when she returned to the Sorbonne to succeed her husband.

Updated On: Mar 5, 2025
  • Misfortune
  • Anger
  • Wretchedness
  • Disappointment
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is C

Solution and Explanation

The passage indicates that Marie’s feeling of desolation, or wretchedness, began to fade when she was appointed as a physics professor.

Was this answer helpful?
0
0
Question: 6

Even though she became fatally ill from working with radium, Marie Curie was never _________.

Updated On: Mar 5, 2025
  • Troubled
  • Worried
  • Disappointed
  • Sorrowful
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is C

Solution and Explanation

Despite her fatal illness from exposure to radium, the passage notes that Marie Curie was never disillusioned or disappointed about her work.

Was this answer helpful?
0
0

Top Questions on Reading Comprehension

View More Questions