Comprehension

The hum of humanity around was increasing. His awareness of his surrounding was gradually lessening in a sort of inverse proportion. He was not aware of it, but the world was beginning to press around. The pen of the wandering journalist had done the trick. Its repercussions were far and wide. The railways were the first to feel the pressure. They had to run special trains for the crows that were going to Malgudi. People travelled on footboards and on the roofs of coaches. The Malgudi station was choked with passengers. Outside, the station buses stood, the conductors crying,’Special for Malgudi leaving. Hurry up, Hurry up.‘ People rushed up from the station into the buses and almost sat on top of one another. 

Question: 1

Which of the following conclusions can be most appropriately inferred from the passage?

Show Hint

Look for conclusions that directly relate to the information presented in the passage.
  • Spread of news through a journalist‘s writing had caused a massive influx of people traveling to Malgudi.
  • The city of Malgudi is a significant attraction which has led to a surge in visitors.
  • The railways did not have enough trains to deal with the sudden surges in passenger numbers.
  • The transportation system was able to comfortably transport passengers to Malgudi.
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is C

Solution and Explanation

Argument I directly infers that the influx of people to Malgudi was due to the journalist’s writing. The other statements either make assumptions or contradict the information provided in the passage.
Was this answer helpful?
0
0
Question: 2

Which of the following assumptions can be most appropriately inferred from the passage?

Show Hint

Focus on assumptions that align directly with the author’s perspective in the passage.
  • The author was not too bothered about the changes in his surroundings.
  • The need to run special trains indicated inefficiencies with railways in anticipating changes in passenger traffic.
  • Adequate economic opportunities were always present in Malgudi but could not be tapped for lack of a good transportation system.
  • The influx of visitors is temporary and linked to a single occurrence, rather than a long-term trend of increased interest in Malgudi.
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is B

Solution and Explanation

Assumption I can be inferred as the author does not express significant concern over the increasing number of people in Malgudi. The other assumptions either extend beyond the passage or contradict it.
Was this answer helpful?
0
0

Top Questions on Logical Reasoning

View More Questions

Questions Asked in AILET IP-JOINT MASTERS exam

View More Questions