Comprehension

Intellectual humility was rarely discussed between 1800 and the early 2000s, but in the early 2010s, the number of mentions the trait received began to grow exponentially. Enthusiasm for intellectual humility, then, looks to be bound up with a specific set of epistemological anxieties related to information management in the age of the internet and social media. (Facebook was founded in 2004.) And, indeed, intellectual humility is often said to guard against precisely those pathologies that social media can incubate. When citizens are intellectually humble,‘ write the philosophers Michael Hannon and Ian James Kidd, ’they are less polarised, more tolerant and respectful of others, and display greater empathy for political opponents.‘ The intellectually humble, writes the psychologist Mark Leary, ’think more deeply about information that contradicts their views‘, and ’scrutinise the validity of the information they encounter‘. 

Question: 1

Which of the following conclusions can be most appropriately inferred from the passage?

Show Hint

Pay attention to conclusions that directly address the relevance of the trait in the context provided.
  • Intellectual humility is common among citizens of the present day.
  • Interest in intellectual humility as a key trait among citizens has grown exponentially since the early 2000s.
  • Willingness to acknowledge limits of one’s knowledge has been identified as a mark of a wise person.
  • Willingness to acknowledge limits of one’s knowledge is increasingly relevant in the age of the internet and social media.
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is D

Solution and Explanation

Conclusion IV is directly supported by the passage, as it discusses the increasing relevance of intellectual humility in the age of the internet and social media. The other conclusions either extend beyond the passage or contradict it.
Was this answer helpful?
0
0
Question: 2

Which of the following assumptions can be most appropriately inferred from the passage?

Show Hint

Evaluate the assumptions based on their direct connection to the topic discussed in the passage.
  • There is a need to constantly guard against polarization and misinformation that social media can be used to propagate.
  • Willingness to acknowledge limits of one’s knowledge is a remedy for cognitive biases and flawed reasoning.
  • Rise in social media has led to increased interest in intellectual humility.
  • Willingness to acknowledge limits of one’s knowledge is beneficial in all contexts.
Hide Solution
collegedunia
Verified By Collegedunia

The Correct Option is A

Solution and Explanation

Assumptions I and II are supported by the passage, which links intellectual humility to guarding against the negative effects of social media and cognitive biases. Assumption III is indirectly supported, and IV is too broad for the passage’s scope.
Was this answer helpful?
0
0

Top Questions on Logical Reasoning

View More Questions

Questions Asked in AILET IP-JOINT MASTERS exam

View More Questions